Kilde: toonpool.com "Hoppe som alle andre..?" | "Roar, kom igjen, da! Kan du ikke gå litt fortere?" Storebror var frustrert over lillebror i akebakken. Hver gang de skulle skli ned måtte han vente, lenge, på lillebror... Storebror tenkte ikke på at vinterskoene til lillebror var hans egne, fra tre år tilbake. Støvlene var nedarvet og helt nedslitt. Lillebror kunne like gjerne stått på skoene ned bakken, for de var glattere enn akebrettet. Lillebror ble unødvendig sliten. Symptom eller årsak? ...akutt eller kronisk? Det er spørsmålet. Når man skal ta spranget fra en god ide til faktisk å gjennomføre er det en stor andel av oss som ikke har musklene som kreves. Vi kan hoppe så ofte vi vil, men vi kommer ikke over på den andre siden. Akkurat som lillebror har vi svært dårlige forutsetninger for å klare oppgaven. Da er det kanskje best å bytte sko først. |
Det er ingenting galt med å legge en ny strategi. Det er bra, for all del. Vi skulle alltid planlegge. Det som derimot ikke er så bra er når den forrige strategien blir skrapet til fordel for en ny fordi man ikke har evnen til å gjennomføre. Da bare lurer vi oss selv.
Tallenes tale er ganske tydelige: Mer enn 9 av 10 strategier mislykkes, og de fleste på mer enn ett område. Hva betyr dette? Er det så vanlig å svikte i målsettingene at vi burde slå oss til ro med at "det bare er sånn"? Her er tre kjente grunnprinsipper som forgrener seg ut i 64 ferdigheter for gjennomføring:
- Velg 1-2 mål (per nivå) som har størst innvirkning på resultatene
- Fokuser på de aktivitetene som påvirker målet mest
- La de som er på teamet lage en resultattavle som oppdateres hyppig
Og her kommer rosinen i pølsa. Våre undersøkelser* viser foreløpig at 84% av alle ledere er klar over disse tre grunnreglene. Men... av disse er det kun 7% som holder seg til dem i praksis. Det betyr at 93% av de som burde vite bedre bryter med egen kunnskap. Da kan det være interessant å spørre: Hva kommer dette av?
To hypoteser vi jobber med for øyeblikket er (1) at de tidligere nevnte "64 ferdighetene" (eller fellene) er lite kjent blant ledere og i ledergrupper, og (2) fordi man lærer strategi på skolen - ikke gjennomføring - gjøres det mange feil som vi fra forskningen vet er helt grunnleggende forutsetninger for å lykkes.
Halvdags workshop i mai
Som del av dette forskningsprosjektet inviterer vi til en halvdags workshop der vi presenterer de 64 fellene (23. mai i Oslo, 30. mai i Porsgrunn). Deltagere får delta i prosjektet ved at vi måler effekten disse har på din organisasjon og/eller team. Det vil kun kreve 2-3 timers innsats per deltager. Vi kan love at utbyttet blir verdifull og praktisk læring, sannsynligvis med positiv effekt på resultatene. Bli med! Mer informasjon og påmelding.
*"64 ferdigheter som blir til feller i gjennomføringen", Vidar Top (2014)