XCUTE - Gjennomføring
Tlf 6669 6669
  • Forsiden
  • Referanser
    • Referanser forside
    • Case study Helse
    • Case study Industri
    • Case study Produksjon
    • Case study Akademia
    • Case study Varehandel
  • Kurs / konsepter
    • (1) Gjennomføring
    • (2) Avgjørende samtaler
    • (3) Influencer
    • (4) flere bedre KUNDER
    • (5) Avgjørende ansvar
  • Kurskalender
    • Konseptene
  • VitalSmarts
    • Fagbøker
    • Kulturens operativsystem
    • VitalSmarts Community
    • Måleverktøy
  • Blogg / artikler
    • Blogg
    • Infographics
  • Om oss
    • Kontakt
    • Teamet
    • Stilling ledig
    • Nyhetsoppdateringer
    • Xcute slides
    • Foredragsholdere

Rømmer nordmenn fra jobb og ansvar?

4/29/2014

31 Comments

 
PictureRobert Mankoff, www.newyorker.com
86% av oss sier at en kollega er vårt største problem på jobben.

Tallene er gamle. Undersøkelsene er mange. De viser litt ulike verdier, men essensen er den samme. Problemet er stort, og problemet vokser.

I dag ser det ut til at så mye som halvparten av alt sykefravær skyldes sosiale årsaker. Forskningsprosjektet «Social factors contributing to sickness absence» (SOFAC) ledet av professor Rolf Rønning, Høgskolen i Lillehammer, er siste undersøkelse som støtter disse antagelsene.

Noen blir syke. Andre slutter. Hva med de som ikke slutter, men slutter å jobbe..? Hva med dem?

I en av våre undersøkelser spurte vi for noen år tilbake: "Svar ja eller nei: Jeg gjør bare det som absolutt er nødvendig for å unngå å miste jobben." Hvor mange tror du svarte ja til dette?

Hele 44%!

Se for deg 100 mennesker. 86 av dem går for halv maskin (dvs 60% innsats) på grunn av konflikt med en kollega. 44 av dem gjør minst mulig. Er det rart vi ikke får gode resultater og at 70-91% av prosjekter svikter?

Norge verst i klassen?
Det hender at folk sier til meg: "Dette er internasjonal forskning, Vidar. Det kan ikke være så ille her i Norge." Kanskje ikke. Den grafiske fremstillingen under viser hvordan Norge skiller seg ut i sykefravær. Det kan tyde på at vi har en jobb å gjøre? Jeg konkluderer ikke, men det må være lov å stille to spørsmål:

(1) Hva er de egentlige årsakene til det høye sykefraværet?

...og dersom konflikt eller uoppgjorte samtaler med kolleger er noe av årsaken...

(2) er det på tide å lære folk å snakke sammen slik at vi (fysisk eller psykisk) slutter å rømme fra arbeidsplassen?

...for at dette har innvirkning på gjennomføring og resultater er ganske sannsynlig.

Picture
Mental Health and Work: Norway OECD 2013. (Tall fra 2010, prosentvis sykefravær blant fulltidsarbeidende i utvalgte OECD-land.)

Picture

E. Vidar Top, Partner | VS forsker Xcute AS

Lyst til å diskutere denne artikkelen? Jeg svarer seriøse kommentarer og innlegg. Vi skriver om "gjennomføring" fordi det er viktig. Til daglig bistår jeg ledergrupper med gjennomføring, jeg forsker, forfatter og holder foredrag.
31 Comments
Vidar G. Skrindo
4/29/2014 05:17:48 pm

Det ser ut til å være et kulturelle forskjeller innen norsk arbeidsliv:
Finnes data i en inndeling i f.eks:
Offentlig: Stat, kommune
Privat: Store virksomheter, SMB

Reply
Vidar Top
4/29/2014 05:42:23 pm

Veldig bra kilde å vise til, Vidar. Det er jo et, hva skal vi si... minefelt av informasjon, og derfor også mange påstander og meninger. Spennende!

Reply
Vidar G. Skrindo
4/29/2014 07:25:22 pm

Takk Top.
Jeg har erfaring fra offentlig og privat sektor, stort og smått, i både Norge og Danmark.
Det er høyst sannsynlig med en stor korrelasjon mellom LO sin innflytelse og de nevnte problem.
Det vil de ikke snakke om.

Vidar Top
4/29/2014 07:30:01 pm

;-)

Lennart link
4/29/2014 06:33:00 pm

Dette er der ikke noget egentydigt svar på. Den økonomiske sikkerhet for arbejdstagere er jo meget unik i Norge. I Dk får man pr. Automatik sparken efter 120 sykedage. Ellers er det som sagt lederen i den enkelte virksomhet som må etablere et motiverende arbejdsmiljø, hvor frykten for at få sparken er borte. Folk er jo ikke mere syge i Norge end i dk, det er ofte kulturen at det er ok å blive hjemme hvis man er "litt" syk. Dette afsmittere så på hele organisationen, at det er ok at gøre sådan. Tror desværre også at den vanskelige måte å avvikle ansatte på, har innflytelse på sykefraværet i Norge.

Reply
Jens Jørgen Lie
4/29/2014 05:20:57 pm

Hei! Dette er interessante tall og egentlig ikke så overraskende. Dette dreier seg kanskje noe om hvilken mental innstilling man har til jobben, kollegaene, til lederne og til selskapet man jobber i. Det er slik jeg ser det et lederansvar å jobbe den biten når det er en utfordring. Overraskende få mennesker orker en debatt på jobben om f.eks arbeidsmiljøet eller nye rutiner etc... ender ofte i negativitet og lav motivasjon. Det skulle vært interessant å lære av noen som har klart å snu en slik trend. Jeg tror overskriften er riktig om at nordmenn rømmer fra ansvar og derfor ikke blir løsnigsorienterte, men heller problemfokuserte.

Reply
Vidar Top
4/29/2014 05:48:02 pm

;-) ja, det kan nok tenkes. I et forsøk på å beholde en nøytral hatt har jeg utformet tittelen som et spørsmål, for her er det selvsagt vanskelig å konkludere med noe som helst.

Jeg også tror helt klart at dette er en lederutfordring på den måten at trenden til dialog eller manglende dialog ofte kommer derfra. Så skal det nok raskt tilføyes, basert på hva vi har av empiri, at ansvaret til syvende og sist ligger hos hver enkelt. Det er jo ikke slik at "jeg kan ikke prate med..." er sjefens skyld. Eller "det problemet får sjefen ta tak i" er dessverre altfor ofte en unnskyldning, ikke minst fordi sjefen ikke vet om det du og jeg ofte er vitne til.

De beste teamene og den høyeste trivselen kan det synes som om vi finner der alle kan snakke med alle, altså at også sjefen kan konfronteres (altså oppover) så vel som motsatt (nedover). Bare litt sånn mht de observasjoner vi har gjort over mange år...

Reply
Onar
4/30/2014 06:51:31 am

Da får arbeiderne få like god lønn som sjefen, avdelingsleder etc. Det er en grunn til at sjef er sjef, han skal ta de viktige avgjørelsene. I Norge har vi relativ flatstruktur, mange steder i utlandet skal arbeidstageren få beskjed av sjefen/overordnet om hva som skal gjøres. Sjefer har en tendens til å presse ansvar nedover for selv å sitte å skumme fløten for eksempel gode ideer etc. Går noe galt så finner man en syndebukk. Kanksje det er en grunn til de 44% også?

Bare en betrakning litt på sidelinja

Arve G Myrvang link
4/29/2014 05:26:51 pm

Vi sitter på analyser som viser at sykefravær er et "mangehodet troll" og at det derfor ikke finnes noen "quick fix" eller "silver bullet" som fikser alt. Årsakene kan være både fysiologisk / medisinske og psykologiske. De kan ha sin årsak i egen psykisk og fysisk helse og gruppefaltorer knyttet til arbeidsmiljø og lederskap / personalbehandling. Dog synes det som en fellesnevner at individer med høy personlig mestringsevne har lavt fravær og lite "produktivitetslekkasje" (produktivitetssvinn som følge av dårlig ledelse, dårlig organisering av arbeid, for lav eller feil kompetanse eller konfliktfyllt hverdag). Dersom det gjennomføres gode analyser på individ, gruppe og lederpåvirkning, vil amn kunne iverksette mårettede tiltak som helt klar øker produktivitet og reduserer sykefravør sammen med bedret mestringsevne og trivsel / motivasjon. Vi har mange eksempler på dette :-)

Reply
Vidar Top
4/29/2014 05:49:50 pm

Amen!

Komplekse problemstillinger er de mest spennende å forske på.

Reply
Erik Nagell Andersen link
4/29/2014 05:36:54 pm

Godt sagt, Vidar!
En lederutfordring!
• Å lede en privat eller offentlig virksomhet er å lede mennesker med ulike atferdsstiler.
• Det er å lede holdninger.
• Det er i de fleste tilfeller å utvikle holdninger.
• Det er å forstå, akseptere og å respektere andre - gjennom å forstå, akseptere og respektere seg selv.
• Det er å skape et produktivt felleskap, der forståelsen for - og samhandlingen mellom de ulike individene er avgjørende for å nå målsettingene.

Jeg er overbevist om at mange - ubevisst - irriterer seg så mye over atferdsmessige forskjeller, i jobben og/eller privat, at det får konsekvenser for produktivitet og trivsel. Ulikhet er lik ulikhet - og den enkelte "må" slutte å irritere seg over forskjellene.
Med vennlig hilsen
Erik N Andersen

Reply
Vidar Top
4/29/2014 05:55:22 pm

Jeg oppfatter at du skraper i det som er essens her, ja...

Det vi ser er at mange av tilfellene skyldes rett og slett at folk ikke tar mot til seg for å ha samtaler fordi man kvier seg for utfallet. Det er ikke det at man ikke VIL snakke sammen, men "helt jordnært" at man unngår hverandre pga tidligere dårlige erfaringer.

...og det skyldes antageligvis at vi ikke er gode nok på slike samtaler? I alle fall er det slik at 20 års målinger viser positive utslag, dvs når folk lærer å snakke sammen OG faktisk snakker sammen reduseres sykefraværet. Men dette vil vi undersøke enda nærmere i tiden som kommer. Gleder meg til den prosessen!

Reply
Per Kristian Wister link
4/29/2014 05:42:52 pm

Først i artikkelen fremsettes et utsagn om at 86% av oss har en kollega som den største utfordring eller problem på arbeidsplassen. Det dette utsagnet ikke bekrefter eller avkrefter er om dette er et håndterbart problem eller om det gir grunnlag for sykdomsrelaterte utfordringer. De fleste som har jobbet en tid i ulike bedrifter har utfordrende/problematiske kollegaer som ikke alltid er like lette å håndteres, men som ikke skaper grunnlag for sykdom. Det som virkelig er spennende i artikkelen slik jeg ser det er de 44% som av en eller annen grunn mangler motivasjon og gnist for jobben. En person som bare går på jobb for å hente hjem lønnen, vil nok ikke oppleve "gode" dager på jobben og dermed vil sykefraværet også øke. Å snakke med medarbeidere, måle tilfredshet eller utilfredshet og sette inn tiltak er nok medisin for dette.

Reply
Vidar Top
4/29/2014 05:58:24 pm

Utrolig godt poeng, Per Kristian, som vel heller ikke fremkom tydelig i artikkelen. For det er vel slik at dette antageligvis henger sammen..?

Noen som vet om det finnes et studie eller undersøkelse som styrker troen på det..?

Reply
Jan Elling Rindli
4/29/2014 05:49:27 pm

Det er helt klart en sak for styret. Det går på overordnede ledelsesprinsipper og inkludering av ansatte – at de føler seg sett og anerkjent. Der må styret være fyrtårnet ideologisk sammen med administrerende og ledelse. Samtidig går det på hver enkelts ledelsesstil og væremåte, og der er vi alle ulike.
Men det er samtidig et problem for myndighetene. Forskjellen er så stor at det må tilskrives et samfunnsproblem skapt av regelverket. Så blir spørsmålet om det er så hardt og kynisk i andre land i forhold til Norge, at arbeiderne der ikke tør å være borte fra jobb og ”om vi vil ha det slik”. Jeg mener det bør trekkes opp en linje ift hva som er akseptabelt, og den oppgaven tar arbeids- og sosialminister Robert Eriksson med siste ukes varslede gjennomgang av NAV.

Reply
Vidar Top
4/29/2014 06:17:48 pm

Godt sagt, Jan. Det er klart at det ligger en rekke nødvendige tiltak i luften. Og når mye av det formelle "er på plass" (ref organisering) må vi nesten forvente at det EGENTLIGE slaget står på "den faktiske sykdommen eller årsaken til fravær". Vi har mistanke om at det skyldes mye annet enn det systemet er rigget for i dag.

Et samarbeid med Rolf Rønning vil kanskje avsløre at dersom folk lærer å snakke sammen om konfliktene de opplever på arbeidsplassen vil fraværet bli redusert over tid. Det er en hypotese jeg tror på. Så får tiden vise om sammenhengen kan dokumenteres med signifikante data.

Ellers likte jeg også godt de kommentarene vedrørende styret som fremkom på LinkedIn for noen minutter siden, Jan...

Reply
Elisabeth Margrethe Giertsen Halle link
4/29/2014 06:20:22 pm

Når så mange som 44 % slutter pga. lederen eller ledelsen, så er det alarmerende og det viser tydelig at styrene ikke er operative nok i deres arbeid.De beste medarbeidere slutter og tar med sin kompetanse videre, noe som er svært dyrt for bedriften.Medarbeidere vil ikke brenne broer, og sjelden kommer årsaken til oppsigelse frem i en medarbeidersamtale.I tillegg er det mange som er engstelige for å kristisere ledelsen.
Ofte er det "dødkjøttet" som blir igjen på en arbeidsplass, og de beste arbeidstakere har lett for å få seg jobb andre steder.For å hindre at de beste ansatte slutter, er det viktig for styret og ledelsen å skape en kultur for ytringer slik at folk tør å si ifra.

Reply
Vidar Top
4/29/2014 06:42:58 pm

Medarbeider-samtalen er kanskje overvurdert, som du sier, ved at man skal fange opp "alt" i en samtale. Og så er den antageligvis undervurdert på den måten at dersom den ble holdt løpende, og med initiativ fra begge kanter ville mye falle på plass, ja.

Reply
Gunnar Eriksen
4/29/2014 07:06:22 pm

Jeg tror ikke sykefravaeret skyldes ledelsen eller styret, men rett og slett en fundamental kulturendring I Norge over de siste 20 aarene, med alle oljeinntektene og velferdsordninger, Forventningene til aa ha en jobb og faa lonning under alle forhold skaper en "meg forst" kultur, se ikke lengere enn til de nylige rapporter fra avgaatte regjeringsmedlemmer som er blitt "konsulenter" for aa faa 6 maanders etterbetaling I lonn. Nordmenn er ikke redde for aa uttale seg paa andre omraader, saa hvorfor tor ingen aa "snake ut" paa jobben?

Reply
Vidar Top
4/29/2014 07:34:20 pm

Godt formulert! Kanskje utfordringen ligger mest på EVNEN til å snakke sammen uten å verken angripe (krige) eller unnvike (tie), men å adressere et problem med gjensidig respekt..?

Å mene noe eller uttale seg om noe kan vel de fleste av oss, men det er å gjøre det på en slik måte at vi faktisk får dialog som er kunststykket.

Reply
Reidun Woie Kleveland
4/29/2014 07:32:57 pm

Dette var spennende tall. At 44% var umotiverte på jobben var overraskende! Har tatt ledelsesfag på BI nå og blitt fortalt gjentatte ganger at folk stort sett er indremotivert for jobben, at bare noen "syke" personer eller folk i yrker av mer samlebåndskarakter trenger den ytre motivasjonen for å gjøre jobben sin!? Ellers mener jeg at lederen kan være mye mer obs i forhold til medarbeideres sykefravær, selv om de ikke har krav på innsyn i hva som ligger bak sykefraværet; ror helt sikkert dette kan bl.a. kan skyldes uløste konflikter på arbeidsplassen. Skriver prosjektoppgave om konflikthåndtering i disse dager; veldig spennende å høre om hvordan HR-lederen/personallederen håndterer konfliktene på sin arbeidsplass!

Reply
Vidar Top
4/29/2014 07:41:34 pm

Så spennende, Reidun!

Om jeg får lov; de forskningsbaserte kursene vi holder i "Avgjørende samtaler" har mer enn 20 års empiri som styrker troen på det du sier.

Reply
Reidun Woie Kleveland
4/29/2014 09:43:28 pm

Vet du noe om ledere nå har begynt å bli modigere til å ta tak i konflikter enn tidligere? Finnes det noe tall på det?

Vidar Top
4/29/2014 09:48:56 pm

Blir ledere modigere? Nei.

Vi har målinger for positive enkelttilfeller og hvordan dette slår ut i resultater, men makrotallene er ikke oppløftende, nei. Dessverre.

Kanskje vi kunne hjulpet deg med tallmateriale og empiri i oppgaven din, Reidun? Du kan også benytte våre måleverktøy for å dokumentere egne undersøkelser. Hva tenker du om det?

Reidun Woie Kleveland
4/29/2014 10:30:08 pm

Høres flott ut å få tilgang til mer tallmateriale og empiri her da dere sikkert sitter på det helt nyeste. Så hjemmsida deres på nettet. Kan jeg bare ta kontakt når jeg har anledning?

Reply
Vidar Top
4/30/2014 12:30:29 am

Helt fint. Hvis du vil kan vi ringes fredag formiddag..?

Reply
Reidun Woie Kleveland
4/30/2014 02:32:27 am

Høres fint ut!

Frode Førland link
4/30/2014 06:34:43 pm

Nå har ikke jeg lest alle kommentarene, så jeg vet ikke om dette er sagt før...

Ja dette er en trend (les; holdning) vi kommer til å se mer av etterhvert som min generasjon dominerer i arbeidsmarkedet.

Dette er på ingen måte en leders ansvar, men de likestilte som ikke sluntrer unna - det er de som må vise og fortelle at det er feil -det er de som har størst påvikningkraft på kollegaer.
Jeg tror at om en leder gjør for mye i en slik situasjon, men det slå begge veier...å da kan det fort gå galt.

Våre foreldre som har sørget for at vi fikk alt vi ønsket og slapp å gjøre noe for det... ikke en lett trend å snu nå i etterkant.

Reply
Gunnar Eriksen
5/1/2014 01:14:08 am

Frode, ganske aerlige betraktninger. Jeg er sikkert minst en generasjon elder enn deg, og kommer fra en familie hvor min far og onkel eide en liten bedrift paa Honefoss, og jobbet lange dager der til de solgte bedriften da min far var 76 aar - jeg kan aldri huske at han var "syk" med mindre han hadde 40 i feber. Jeg er 72 naa, og jobber full tid med min konsulent business her I USA, hvor jeg tror folk jobber lengre og hardere enn I Norge, og hvor man ikke er "syk" med mindre en har brukket noe, har magasjau eller feber.

Jeg flyttet hit (USA) sent I 1971 etterat jeg hadde arbeidet paa gamle NEBB paa Skoyen som ingenior, og for Jernia som System Sjef. Ingen var syke paa disse steden heller, dog jeg husker en venninne av meg som lurte paa hvorfor jeg ikke var hjemme I 3 dager etter en influensa lignende baut, fordi en hadde "lov" til aa vaere syk I opptil tre dager uten melding fra lege, forholdet varte ikke altfor lenge.

Det jeg prover aa si her er at aerlig talt, alt dette dullet med aa "torre" aa si ifra om dette og hint, og bli fortsaatt paa alle bauer og kanter er etter mitt syn et virkelig problem, og jeg skjonner aerlig talt ikke hvordan det har blitt slik. Men Norge er ikke tjent med dette, og det vil for eller siden slaa hardt tilbake paa naeringslivet.
Har man en jobb saa staar man paa, og hvis en ikke liker jobben, finner man en annen.

Reply
Frode Førland link
5/1/2014 06:14:00 am

Ja det er et ærlig svar Gunnar, for jeg har lært at ærlighet varer lengst, og har sett/ser disse tendensene hver dag.

Men Missforstå meg rett når jeg sier min generasjon, dette gjelder selvsagt og heldigvis ikke alle...feks ikke undertegnede (har jobbet i familiebedrift store deler av livet, og hadde min første arbeidskontrakt i en alder av 9år - så jeg vet hva det er å slite for hver krone).

Jeg håper og må selvsagt som leder tro at dette er noe vi kan snu, men er redd vi får mer enn en nedtur før det skjer...

Når det gjelder det du sier om at man må skifte arbeidsplass, kunne jeg ikke sagt meg mer uenig... slik jeg ser det i mitt distrikt (Rogaland) er lojaliteten til arbeidsgiver så lav (selvsagt heller ikke i alle tilfeller) på tvers av generasjonene, at gjennomtrekken i bedriftene er større enn trekken i min boligs lufteventiler...det er skremmende det! Men dette er kanskje en helt annen diskusjon som kan tas under et annet innlegg :)

Gunnar Eriksen
5/1/2014 07:24:00 pm

Frode, det jeg mener med aa finne en ny jobb er ikke aa vaere ulojal mot arbeidsgiver, men hvis en har reelle problemer med en posisjon, er det I de fleste tilfellene bedre aa forandre dette, enn aa fortsette aa surmule I samme uforet over lengre tid.

Reply



Leave a Reply.

    Picture

    VitalSmarts

    Forskningskanal for konkrete råd om resultater
    Picture

    Abonnér på gratis forsknings-sammendrag

    Picture

    Delta i vårt forskningsprosjekt

    Picture

    Våre konsepter med fokus på gjennomføring...


    GJENNOMFØRING
    Picture
    Fra strategi til gjennomføring basert på beste praksis.

    AVGJØRENDE SAMTALER
    Picture
    Prisbelønnet kurs som gir bedre resultater.

    INNFLYTELSE
    Picture
    Prisbelønnet lederutviklingsprogram
    for reelle endringer.

    ANSVAR
    Picture
    Tjen mer penger sammen med kundene.

    Artikkelarkiv

    November 2018
    July 2018
    June 2018
    February 2017
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    June 2015
    March 2015
    January 2015
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    February 2014

    RSS Feed

2019 © Xcute. All rights reserved.
Xcute AS, Trollåsenveien 4, 1414 TROLLÅSEN, Norge